0/0
0 0

Lilys blogg: Chokladcupcakes

Den här veckan bakar Lily chokladcupcakes med kolafrosting och karamelliserade pecannötter. Mums! Chokladig och saftig muffin med en gömma av salt kolasås toppad med ännu mer kola i form av en frosting och som pricken över i karamelliserade pecannötter, hur låter detta? Jag kan säga att detta recept är perfekt för dig som älskar salt kola och choklad, du kommer definitivt inte att bli besviken. :) Tänk på att ta hjälp av en vuxen när du ska hantera varma saker på spisen eller i ugn! Chokladmuffins: 95 g vetemjöl 30 kakao ¾ tsk bakpulver ½ tsk bikarbonat ¼ tsk salt 2 stora ägg 100 g socker 75 g brun farin 0,8 dl rapsolja 1 tsk vaniljpulver ¾ dl mjölk ½ dl turkisk yoghurt 1 dl chokladknappar Sätt ugnen på 175 °C. Ställ ut 12 st muffinsformar på en plåt (använd en muffinsplåt om formarna inte är tillräckligt stadiga). Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål, ställ åt sidan. Vispa ihop ägg, socker, brun farin, rapsolja och vaniljpulver i en annan skål. Häll hälften av äggblandningen till de torra ingredienserna och vispa ihop tillsammans med mjölken. Tillsätt sedan resten av äggblandningen och den turkiska yoghurten. Blanda ner chokladknapparna. Använd en glasskopa och sleva ner smeten ¾ av formarna. Grädda muffinsen i 18–20 minuter i mitten av ugnen.   Kolasås: 150 g socker 180 g grädde 135 g smör 1,5 tsk salt Häll socker i en tjockbottnad kastrull. Sätt på medel till hög värme på spisen. Värm tills allt socker har smält och fått en bärnstensfärg. Akta så varken sockret eller dina fingrar bränns. Ta av från värmen när allt socker har smält. Tillsätt smöret i bitar lite i taget under omrörning. Häll ner grädden i en tunn stråle under fortsatt omrörning. Tillsätt saltet. Sätt tillbaka kastrullen på spisen och småkoka i 4–5 minuter tills kolasåsen är ca 107 grader. Låt kolasåsen svalna något och ställ sedan in i kylen så den får stelna helt.   Kolafrosting till chokladcupcakes Kolafrosting: 150 g philadelphiaost 2 dl vispgrädde 1,5 dl kolasås En rejäl nypa flingsalt Vispa grädden fast. Tillsätt philadelphiaosten och vispa tills det blandats. Rör ner kolasåsen och saltet och blanda jämnt. Häll ner i en spritspåse. Karamelliserade pecannötter: 1,5 dl socker 1,5 dl pecannötter 1 msk smör Smält sockret i en stekpanna. När allt socker smält och blivit gyllenbrunt rör ner pekannötter och smör. Häll ut på ett bakplåtspapper. Låt stelna. Montering: Använd en tyll och gör hål i en muffin, spara biten som blir över. Fyll hålet med resterande kolasås som blev över. Sätt på locket. Spritsa frostingen över varje cupcake och toppa med karamelliserade pekannötter.